Kapa driftkostnader och öka energieffektiviteten - i dina ishallar

Elkrisen påverkar hela samhället. Särskilt känsligt är anläggningar som slukar mycket energi, så som ishallar.

Fram till årsskiftet 2021/2022 beräknades elpriset ligga på 0,4–0,9 kronor per kilowattimma. För 2022/2023 bedöms kostnaden stiga till hela 3 kronor per kilowattimma. I de södra delarna av Sverige kan priset nå hela 4 kronor per kilowattimma, menar vissa experter. Alltså hela 10 gånger upp från det pris vi är vana vid.

Jag vill bli kontaktad av en specialistJag vill läsa mer

Ta energioptimering på allvar


I vissa kommuner är det lokala klubbar och föreningar som står för elräkningarna. Klubbar och föreningar tar emot driftbidrag från kommunen men det bidraget ligger fast och påverkas inte av fluktuerande elpriser.

Då och då kan vi i media läsa om föreningar som hotas av stängning och nedläggning på grund av att driftbidraget inte räcker. Konsekvensen blir att barn och ungdomar inte längre kan lära sig åka skridskor eller gå på hockeyträningar. Kommunen, enskilda förvaltningar, nämndemän och tjänstemän blir till syndabockar och relationen till medborgare och föreningsliv får sig en törn.

Men i de flesta fall är det kommunerna själva som äger, driver och förvaltar ishallar. Många kommuner har hittills varit relativt förskonade mot skenande elpriser då de haft fasta elavtal. Men det kan snabbt ändras. Enligt en granskning från Sveriges Radio, löper många kommuners elavtal ut vid årsskiftet.

Oavsett om du är fritidsansvarig på kommunen eller ordförande i den lokala hockeyklubben och oavsett hur ägandeskapet ser ut i just ditt fall, så är det hög tid att ta energioptimering på allvar.

Du kan påverka energieffektiviteten


Tyvärr finns det ingen quick fix mot en orolig elmarknad. Energiförsörjning är komplext och många faktorer måste stämma för att priset ska vara förutsägbart och hålla en jämn nivå. Att förbättra kapaciteten i elnätet tar tid och oavsett om vi pratar vindkraft, kärnkraft eller innovativa vätgassatsningar, kan framtidens anläggningar inte generera el idag eller kanske ens om tre år.

Energiförsörjningen är i sin helhet ett långsiktigt projekt. Men du kan påverka energieffektiviteten och därmed driftkostnaden. Varierande insatser när det kommer till ventilation, kylteknik och byggnadsteknik kan skapa avsevärt mer energieffektiva ishallar.

Vårt erbjudande energiinventering av ishall

På Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå är vi experter på energieffektivisering av kalla fastigheter. Våra kunder finns i hela landet och kommer från såväl privat som offentlig sektor.

Vi skickar ut ett team av specialister inom bygg, värme/sanitet, ventilation och kylteknik till anläggningar i din kommun. Vår energiinventering leder till en rapport med konkreta åtgärdsförslag, vilket är ett första steg och en förutsättning för att möta skenande priser och för att verksamheten ska kunna pågå precis som vanligt.

Barn och ungdomar ska inte i onödan behöva gå miste om hockeyträningar, konståkning eller lek på isen med familj och kompisar. Kommuner, föreningar, idrottsklubbar och kommunala bolag kan med rätt hjälp förhindra socialt och ekonomiskt lidande.

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan och klicka på skicka så kontaktar vi dig. Vi minskar driftkostnader och gör dina ishallar mer energieffektiva!

    Ett axplock av våra nöjda kunder

    Vi arbetar med såväl stora som små projekt inom VVS, energi, storkök och kyla. Tveka inte att höra av dig till oss om du vill veta mer.